Ses üzerinde düşündükçe efsanelerin Echo adıyla andığı mitolojik yankı canlısını hatırlarım. Herkesin bir öyküsü vardır değil mi? Kimileri güzel bir öykü yakarlar yaşamlarıyla. Kimileriyse sessizce gelip gitmeye razı olmazlar dünyadan. İşte Elwood (Woody) Norris’te bu ilginç adamlardan biri. Ülkemizde pek tanınmayan Amerikalı dehalardan.
İcat ettiği cihazlar bir yana, oldukça hoş sohbet ve pazarlama yeteneği güçlü, yani bildiğimiz kayıp dünyalarında yaşayan mucitlerden çok farklı.
Bizi ilgilendiren buluşundan başlayalım. Biraz dikkat eden herkes sesin her yöne yayılan dairesel dalgalı bir yapı olduğunu anlamıştır. Sesin oluşması için bir ortam olmalı ve o ortam serbestçe titreyebilmelidir. Bu serbest ortam çoğunlukla hava, su ve katı maddelerdir. Ses kaynağı ortamı dalgalandırır. Dalgalar işiten organca – bizim için kulak böceklerde anten vs.- algılanır. Ve anlamlı bir mesaja beyin tarafından dönüştürülür. Buraya kadar bildiğimiz şeyler.
Ancak iş sadece tek yönde ilerleyen lazer benzeri bir sesi tanımlamaya geldiğinde kafamız karışıyor. Bu öyle bir ses ki, hedef aldığınız nokta dışında duyulmuyor. Pek çok proje gibi önce askeri alanda ilgi görüyor. Zaman geçtikçe ne kadar ticari potansiyele sahip bir proje olduğu ortaya çıkıyor.
Devamını okumak için Mihrace.Net’teki makaleme buyrun.
Doğrusal bir ses cihazı. Sadece düz tutulunca sesi duyuyoruz. :) Mikrofonu hoparlöre tutunca hep duyarız değil mi :)
Bu yazıyı ve mihrace.net’teki devamını okudum, bir iki sene önce bu konuyla ilgili bir yazı da ben yazmıştım ve resmi savunma kurumlarından birinin yayınında çıkacağı için de oldukça detaylı araştırmak zorunda kalmıştım.
Bu alanda yapılacak çalışmalar aslında genel olarak savunma ve ordu ile ilgili gibi görünüyor.
Çünkü bahsedilen günlük hayattaki kullanımı için şimdilik oldukça farklı yapılarda ve çok pahalı techizatlar gerekiyor.
Bu tür projeler, günlük hayatta insanlara ne gibi faydaları dokunacağını da projeyle birlikte ele alınıyor…
Böyle yapılmasının sebebi, silah karşıtı olan duyarlı insanların (çeşitli alanlarda bu konuyu daha fazla ortaya çıkarıp) kamuoyu oluşturmasını engelleyebilmek için faydalı bir şeyler yapıyormuş gibi görünmek.
Bu projenin sahibi olanlar tabii ki buluşlarına bağlı çalışmaların insanlık yararına kullanılmasını, buradan da ürünün ticari alana girerek kendilerine para kazandırmasını istiyorlardır. Ama ne yazık ki amaçları farklı olan başka gruplar bu tür silaha çevrilebilecek ürünlerin patentlerini alarak askeri amaçla kullanımlarını da büyük bir hızla gerçekleştirmeye çalışıyorlar…
Bu projenin geliştirme aşamalarında, gizli bir şekilde hedef kişiye bilgi ulaştırmaktan çok ses dalgasıyla insanı şok edip bayıltmaya çalışmak da araştırılıyordu… ki bunun yapılabildiği anlaşılınca araştırma ve deney amaçlı kullanım için bu tip aletler üretilip askeri araçların üzerine monte edilmiş….
Bir zamanlar basında telekulak olayları ayyuka cıkmısken bir Türk gencin lazerle hedef noktadaki sesleri işiten bir cihan\mikforon geliştirdigini ve hiçbir engel tanımaksızın işaretlenen noktadaki sesleri duyabildigini haberlerde seyrettik, tabi bunun üzerinden epey bi zaman gecti simdi bu ilimdar dostumuzun icadıda buna benzer ve bahsettigim icada tuz biber olsun yarınlardan endişeliyim artık gizlimizde yok saklmızda..
Aslında sandığınız kadar pahalı bir ekipman gerektirmiyor. Dalga teorileri ile ilgili bilgisi olan biri yazıdaki şu cümleyi ” Cihaz duyulabilir sesi iki ultrasonik ses dalgasına çeviriyor. Hedefte birleşen dalgalar duyulabir ses dalgalarını tekrar oluşturuyor.” okuduktan sonra olayın ne kadar basit olduğunu anlar.
Ters dalgalı ama eşit genlik ve frekansta, zıt yönde iki dalga karşılaştığında ortada dalga diye bir şey kalmaz. Bu teknoloji günlük hayatta zaten kullanıyor. Örneğin uçaklarda motor gürültüsünü duymamanız için…
Ses sistemlerindeki sterio olayıda dalgalarla alakalıdır. Sterio bölgesinin oluştuğu alan gibi hypersonik sesin sadece belirli bir yerde duyulmasıda bununla alakalıdır.
Ters dalgalı, eşit genlik ve yüksek frekansta iki hypersonik ses kaynağından birindeki dalgaya duyabileceğimiz ses dalgasınıda modüle ederek gönderirsek diğer hypersonik kaynaktan gelen dalgayla karşılaşılan noktada hypersonik frekanslı dalgalar düğümlenir ve sadece modüle edilen duyulabilir ses dalgası kalır ortamda.
Hiçbir şeyi gözünüzde fazla abartmayın. Radara rakalanmayan uçaklarda aynı dalga kuramlarıyla besleniyor.
Böyle bir donanıma sahip uçak, radarın gönderdiği sinyali işlilyor ve radara dönmesi gereken sinyali ters dalga ile yok ediyor. Bu uçakların renklerinide koyudur. Aslında o boya da özel. Eski müzik dinlediğimiz kasetleri bilirsiniz. Şeridinde özel bir boya vardır ve teyp kafasından bu boyanın absorbe ettiği elektromanyetik dalgalar, kaset döndükçe elektrik sinyaline dönüşür. Yani anlatmak istediğim bu boyanin radarlar için hazırlanmış versiyonuda radar sinyallerinin bir kısmını absorbe ederek uçaktan radara yansımasını engeller.
Lisede fizik dersi görmüş herkesin bunları rahatlıkla düşünebilmesi gerekir aslında.
Arkadaşlar,
Bu teknolojinin Türkiye distribütörü olarak web sitemize bakmanızı öneririm: http://www.hipersonikses.com
Göreceğiniz gibi bu teknolojinin günlük hayatımızda nerdeyse sayısız uygulama alanları mevcuttur.
Elbette bunun askeri ve güvenlik alanlarında da uygulamalarını yakında göreceğiz ve görmeye başladık bile.